Krupka

Libušin tanec

Za měsíčního svitu vychází z lesa nad městem Krupkou světlá postava kněžny Libuše, požehná české zemi a zatančí si spolu s lesními vílami. "Libušin tanec" dal jméno jednomu z návrší a čtvrť pod ním se jmenuje Libušín.

Pověst o zámecké paní

V areálu dnešní zříceniny hradu Krupka najdeme kamenný náhrobek Sabiny z Vřesovic s latinským nápisem "Generosa domina Sabina" (Urozená paní Sabina). Sabina byla dcerou Volfa z Vřesovic, který Krupku získal do zástavy v roce 1547. Podle pověsti Sabina zemřela velmi mladá žalem pro rytíře, jehož nesmírně milovala a kterého dal její otec zrádně zabít. Vždy, když od Sabininy smrti uplyne sto let, vydá se její přízrak na cestu hradním areálem, bloudí mezi zříceninami, pláče a hledá svého milého.

Jiná pověst zase vypráví o přízraku zámecké paní, která tady po nocích se svými sloužícími počítá peníze. Pak usedne do psího spřežení a odjíždí na další dva hrady, které kdysi vlastnila - na Doubravskou horu nad Teplicemi a na Kyšperk nad Unčínem.

Mše duchů

Podle pověsti se na hřbitově u kaple svatého Wolfganga v Horní Krupce za určitých svátků občas objevuje průvod duchů zemřelých. Tito duchové pak směřují do kaple na vskutku strašidelnou mši. V žádném případě ale nesmějí být nikým rušeni, neboť by obyčejný smrtelník nemusel vyváznout se zdravou kůží. V kapli je uložen smírčí kříž starý přibližně 500 let, původně stojící poblíž vchodu do svatyně. Staré prameny uvádějí, že kdo se kříže v určité svátky dotkne, ten najde klid ve své duši.

Alšík Škrpa & spol.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky