Dlažkovice

Anděl smrti

V obci Dlažkovice, vzdálené zhruba osm kilometrů od Lovosic, stojí kostel svatého Václava. Podle dochovaných legend zde ovšem strašilo a lidé se proto kostelu raději za soumraku vyhýbali. O temné půlnoci tady bylo totiž vidět jasně zelené světlo vycházející ze zákristie a slyšet podivné mumlání, naříkání a jekot.

Mezi lidmi se tu do dnešních dob říká, že tam slouží mše duch provinilého kněze spolu se dvěma pekelnými černými psy. Ti jej hlídají, dokud vždy neodslouží mši svatou, jako trest za to, jak se za života provinil.

Tento kněz se měl spolčit s ďáblem a provozovat v lesích a na faře černé magické mše a obřady, vyrábět čarodějné mastě, zvířecí masky, tesat v lesích totemy a malovat na kameny v přírodě magické značky. Rovněž prý vyvolával temné přízraky a dávno zapomenuté pohanské bohy a mrtvé válečníky.

Jednou se však stalo něco, co jej připravilo o život - vyvolal prý temného anděla smrti. Neuměl ho však odvolat. Tak se stalo, že jedné tmavé noci, když zrovna odříkával magické texty, nastala velká bouřka, zvedl se prudký vítr, který lámal větve, nocí se ozýval příšerný jekot psů, a přitom všem ale zůstala hvězdná čistá obloha. 

Druhý den byl kněz nalezen v domě mrtev, měl vlasy šedivé hrůzou a místo očí jen dvě prázdné černé díry. Od těch dnů pak musí prosit Boha o odpuštění.

Alšík Škrpa & spol.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky